Ułatwienia dostępu

Stół wielkanocny w Lipiej Górze

Stół wielkanocny w Lipiej Górze

W dniu 10 kwietnia 2022r. o godz.18:00 w Domu Kultury w Lipiej Górze odbył się pokaz Stołu Wielkanocnego i degustacja tradycyjnego żurku wielkanocnego na zakwasie. Pokaz przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich i Rada Sołecka wsi Lipia Góra-Sokolec. Wyeksponowanie potraw i  dekoracja wielkanocnego stołu ma ogromne znaczenie. Stół bowiem jest centralnym miejscem, do którego zasiadają całe rodziny i taki stół przygotowaliśmy. Po środku królowała szynka z kością a wokół niej wędliny i podroby wieprzowe, galart , pasztet, jajka nadziewane, żur, babki, chleb i bułeczki , pascha ,mazurki i sernik. Poświęcenie pokarmów na stole wielkanocnym dokonał ks. Wojciech Janusiewicz , proboszcz z Jaktorowa, dopełniając przekaz, omówił  tradycję święcenia pokarmów. Jajko w czasie Wielkanocy to nie tylko symbol czy składnik świątecznych dań, ale i element wielu zwyczajów. Przede wszystkim jajka malujemy, barwimy, skrobiemy i dekorujemy.                  Na naszym stole prezentowane były  barwione jajka według  zasad  pana Jana Kajrysa, są to  jajka wybarwione w łuskach cebuli , warsztaty z barwienia przeprowadzono kilka dni wcześniej. W czasie wielkanocnego śniadania jajko pełni rolę podobną do wigilijnego opłatka i jest przekaźnikiem naszych wzajemnych życzeń. Strażacka warta przy Grobie Pańskim to już wieloletnia tradycja, nawiązująca do pilnowania Grobu Chrystusa przez żołnierzy rzymskich.Zależnie od lokalnej tradycji strażacy występują w mundurach galowych, ze sznurami, w czapkach rogatywkach, hełmach bojowych lub ozdobnych. Strażacy z Lipiej Góry dh Robert Bazyliński i dh Krzysztof Walczak zaprezentowali osobiście postawę i strój strażaków, którzy corocznie pełnią wartę w kościele w Jaktorowie lub w Lipiej Górze. Przepisy potraw i wypieków zaproponowała Ewa Burzyńska członkini KGW dwa proste przepisy na żurek wielkanocny i babkę gotowaną, potrawy wywodzące się z domu rodzinnego. Zanim żurek stał się jedną z wielkanocnych tradycji, zupa ta znana już od XIII w. była spożywana głównie przez lud wiejski, ponieważ można ją było przyrządzić z resztek, które zostały w spiżarni. Nazwa żurek wywodzi się od dawnego niemieckiego słowa sur, obecnie sauer, które oznacza kwaśny, ukiszony, określa więc charakterystyczny smak tej zupy oraz jej podstawowy składnik jakim jest zakwas. Tradycyjny żur gotuje się na wywarze mięsnym, najczęściej wędzonym boczku czy żeberkach lub białej kiełbasie. Do wywaru dodaje się zakwas z mąki żytniej, ewentualnie gryczanej, owsianej lub z płatków owsianych. Następnie w zależności od regionu dodaje się do niego suszone grzyby, chrzan, a niekiedy również ziemniaki. Żurek podaje się z jajkami ugotowanymi na twardo i plasterkami białej kiełbasy, czasem również ze skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Często do podania żurku wykorzystuje się małe chlebki wydrążone w środku. Żurek można było smakować podczas prezentacji stołu, przygotowały go pani Renata Słowik i Marlena Klaszyńska dodatkiem były bułeczki , które upiekła pani Mieczysława Antczak, przewodnicząca koła.  Koncert pieśni ludowo-biesiadnych, zespół Notecianie z instruktorem Markiem Frąckowiakiem przedstawił utwory ludowo-biesiadne w tym dwa utwory, które zespół zgłosił na przegląd Piosenek ludowych. Prezentacja rękodzielników z Lipiej Góry i Sokolca, Przy stole wielkanocnym  gościliśmy utalentowanych lokalnych twórców, rękodzielników  malarkę obrazów Elżbietę Stachowiak, wikliniarza Wacława Hoppenheita, plecionkarza z rogożyny Piotra Lutrzykowskiego, hafciarkę haftu krzyżykowego Grażynę Janeczko, artystkę rzeczy różnych Halinę Knach i Beatę Radecką, Halinę Michalską z wyrobami makramy. Fotograficznie całość upamiętniła Karolina Marmurowicz. Wielkanoc to wyjątkowy moment, w którym możemy się cieszyć czasem spędzonym z najbliższymi. Dyrektor Szamocińskiego Ośrodka Kultury pan Dariusz Rybarczyk podziękował  organizatorom i wszystkim obecnym oraz złożył świąteczne życzenia.

Ewa Burzyńska

IMG_9218.jpg IMG_9226.jpg IMG_9229.jpg

IMG_9230.jpg IMG_9269.jpg IMG_9274.jpg

IMG_9277.jpg IMG_9280.jpg IMG_9282.jpg

IMG_9290.jpg IMG_9293.jpg IMG_9295.jpg

IMG_9298.jpg IMG_9301.jpg IMG_9314.jpg

IMG_9324.jpg IMG_9343.jpg IMG_9348.jpg

IMG_9354.jpg